Maximenu CK

 

NACIONALNA NEDELJA ZDRAVIH ZUBA, TREĆA NEDELJA MAJA,

OD 16. DO 22. MAJA 2016. godine “U ZDRAVOM TELU ZDRAV ZUB“


  

Slogan ovogodišnje kampanje je “U ZDRAVOM TELU ZDRAV ZUB“.

Bolesti usta i zuba spadaju među najraširenije bolesti stanovništva sveta. Smatra se da od ovih bolesti boluje 90% stanovništva. Istovremeno, bolesti usta i zuba se mogu prevenirati redovnom i pravilnom oralnom higijenom, upotrebom fluora, pravilnom ishranom, redovnim preventivnim pregledima kod stomatologa.

Oralno zdravlje je neraskidivi deo opšteg zdravlja čoveka i podrazumeva zdravlje usta, zuba, desni i svih potpornih tkiva u ustima. Oboljenja usta i zuba, karijes (zubni kvar) i parodontopatije (oboljenje potpornog aparata zuba), imaju veliki zdravstveni, socijalni i ekonomski značaj te predstavljaju javnozdravstveni problem u mnogim zemljama sveta.

Ciljevi kampanje su:
Ukazivanje na značaj oralnog zdravlja i na mogućnost da se primenom adekvatnih mera dobro oralno zdravlje može održati tokom čitavog života;
Poboljšanje zdravlja usta i zuba dece i na stvaranje navika pravilnog održavanja higijene i primenu mera neophodnih za očuvanje oralnog zdravlja;
Podsticanje donosioca odluka za podršku merama za unapređenje oralnog zdravlja stanovništva;
Mobilisanje svih sektora društva na zajedničke akcije koje imaju za cilj promociju oralnog zdravlja.

  Činjenica da je oralno zdravlje mnogo više od zdravih zuba i dalje je nedovoljno prihvaćena. Oralno zdravlje je neraskidivi deo opšteg zdravlja, a bolesti usta i zuba mogu imati veliki uticaj i na radne sposobnosti, samopouzdanje, socijalne interakcije, kao i na  govor i spavanje.  Pored toga što je integralni deo opšteg zdravlja i utiče na kvalitet života, oralna oboljenja imaju uticaj  i na društvo i zdravstvene sisteme zbog velikih ekonomskih troškova.
  
   Redovna oralna higijena od izuzetnog za zdravlje usta i zuba. Prema poslednjem istraživanju zdravstvenog stanja stanovništva Srbije iz 2013. godine odrasli stanovnici Vojvodine nedovoljno održavaju oralnu higijenu, svega 46% njih pere zube bar dva puta dnevno, žene u procentima 55% u odnosu na muškarce 35%, 4% stanovništva se izjasnilo da nikada ne pere zube. Kada su u pitanju školska deca i omladina, 60% njih pere zube više od jednom dnevno. Devojčice češće peru zube od dečaka i stariji uzrast (15 do 19 godina), odnosno 34% devojčica i 26% dečaka pere zube više od jednom dnevno u ovom uzrastu  u odnosu na decu uzrasta 7 do 10 godina, a uočava se i razlika u odnosu na materijalno stanje domaćinstva, naročito u populaciji odraslih  gde 29% pere zube redovno u odnosu na populaciju najbogatijih gde  67,5% njih pere zube više od jednom dnevno prema  indeksu blagostanja.

Prema podacima  iz praćenja kvaliteta zdravstvene zaštite, koje sprovode instituti i zavodi za javno zdravlje Srbije, u domovima zdravlja Severnobanatskog okruga u periodu 2011. do 2015. godine, sistematskim pregledima u 2015. godini obuhvaćeno je 1402 učenika u 12. godini života (što je obuhvat od 85,4% dece tog uzrasta) i utvrđeno da svega trećina (35,5%) ima sve zdrave zube. Kod sve pregledane dece ovog uzrasta evidentirano je ukupno 1346 karioznih zuba, 285 ekstrahovanih i 1082 plombiranih zuba. KEP indeks (ukupan broj karioznih, ekstrahovanih i plombiranuh zuba podeljen sa brojem pregledane dece) za 2015. godinu na nivou Okruga iznosi 1,94 i niži je u odnosu na 2011. godinu, kada je imao vrednost 2,4.

 

Tabela br. 1 Broj karioznih, ekstrahovanih i plombiranih zuba (KEP) kod učenika u 12. godini života, u periodu 2011 -2015. godina u Severnobanatskom okrugu

KEP* u 12. godini

VREMENSKI PERIOD (godine)

 
 

 2011.

2012. 

2013. 

2014. 

 2015.

KEP indeks*

2,63

2,14

1,53

2,03

1,94

*Ukupan broj karioznih, ekstrahovanih i plombiranuh zuba podeljen sa brojem pregledane dece


      U prikazanoj tabeli može se uočiti pad broja karijesa, ekstahovanih i plombiranih zuba, odnosno KEP indeks je u 2015. godini manji u odnosu na 2011. godinu.
    
Preporuke za očuvanje oralnog zdravlja:
 -Smanjenje unosa šećera i  dobro izbalansirana ishrana
 -Prestanak pušenja;
 -Prestanak ili smanjenje konzumiranja alkohola;
 -Korišćenje zaštitne opreme za sportske aktivnosti i pridržavanje propisanih mera bezbednosti u saobraćaju (prevencija povreda);
 -Bezbedno fizičko okruženje;
 -Redovne kontrole kod  stomatologa, uklanjanje zubnog kamenca kao vid prevencije;
-Održavanje adekvatne higijene (redovno, pravilno pranje zuba i korišćenje konca za zube).

 

 

установе

Медицински отпад

biohazard

Логин Формулар

Зона за регистроване кориснике