Maximenu CK

 

26.6.2016. MEĐUNARODNI DAN PROTIV ZLOUPOTREBE

I NEZAKONITE TRGOVINE DROGAMA


Zloupotreba i posledice zloupotrebe psihoaktivnih supstanci pogađaju sve društvene slojeve u svim zemljama sveta. Zloupotreba droga ima negativne posledice po zdravlje i živote ljudi, podstiče kriminal i preti održivom razvoju. Rezolucijom 42/112, 1987. godine Generalna skupština UN-a proglasila je 26. jun Međunarodnim danom protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama kao izraz odlučnosti da ojača delovanje i saradnju u borbi protiv zloupotrebe i trgovine drogama.
Slogan kampanje za 2016. godinu „Prvo saslušaj”, ukazuje na to da je slušanje dece i mladih prvi korak koji treba načiniti kako bi im se pomoglo da odrastu zdravo i bezbedno.
Prevencija u oblasti zloupotrebe psihoaktivnih supstanci je sklop psiholoških, socijalnih, pravnih i zdravstvenih aktivnosti sa ciljem sprečavanja oštećenja zdravlja, nastanka bolesti i posledica izazvanih rizičnim ponašanjem, tj. korišćenjem psihoaktivnih supstanci. Glavni ciljevi prevencije su:
sprečavanje konzumiranja psihoaktivnih supstanci,
odlaganje konzumiranja psihoaktivnih supstanci i
sprečavanje da oni koji eksperimentišu sa drogama postanu korisnici visokog rizika i zavisnici od droga.
Detinjstvo i adolescencija su periodi značajnog razvoja i mogućnosti, ali i periodi kada su deca i adolescenti posebno osetljivi na rizična ponašanja, uključujući i upotrebu duvana, alkohola i droga. Većina mladih nikada neće koristiti droge, ali oni koji hoće su često pogođeni faktorima koji su van njihove kontrole kao što su siromaštvo, izloženost nasilju, nedostatak roditeljske brige i ljubavi i provođenje vremena sa vršnjacima koji se rizično ponašaju.
Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji psihoaktivna supstanca je „svaka supstanca koja je u stanju da modifikuje jednu ili više funkcija organizma i da nakon ponovljene upotrebe dovede do psihičke i/ili fizičke zavisnosti”. Psihoaktivne supstance mogu biti legalne (duvan i alkohol) i ilegalne za koje se često koristi izraz droga. Droge su različite prirodne ili hemijski sintetizovane supstance, koje utiču na promene u organizmu u fiziološkim i psihičkim funkcijama (intelektualnim, emocionalnim i motivacionim) i bitno menjaju ponašanje. Pri produženom konzumiranju ovih supstanci može se razviti teža ili lakša psihička i/ili fizička zavisnost. Upotreba droga izaziva štetne posledice po zdravlje, utičući na gotovo sve organe tela. Zavisnost od psihoaktivnih supstanci je bolest čije lečenje je dugotrajno, kompleksno i zahteva stručnu pomoć.


ŠTA TREBA DA ZNATE O DROGAMA


KANABIS: MARIHUANA, HAŠIŠ, HAŠIŠOVO ULJE

         
Kanabis je zelena lisnata biljka. Različiti delovi biljke se koriste za dobijanje droge.Glavni aktivni sastojak kanabisa je tetrahidrokanabinol (THC).
Oblik: marihuana-listovi i cvetovi; hašiš-smola; hašišovo ulje-tečni ekstrakt ove biljke.
Način upotrebe: puši se, žvaće, pije kao čaj ili jede u kolačima.
Žargonski nazivi: kanabis-trava, gandža, skank; hašiš-šit, polen; cigarete sa marihuanom-džok, buksna ili palica.
DEJSTVA I RIZICI
Fizička dejstva: usporeni refleksi i razmišljanje, smanjena koordinacija, teškoće sa koncentracijom, proširene zenice, krvave ili staklaste oči, povećan apetit, ubrzan rad srca. Dugotrajna dejstva primene marihuane zajedno sa duvanom obuhvataju: hronični kašalj, bronhitis i povećan rizik od karcinoma pluća, usta, grla i jezika.
Trajanje kratkotrajnih dejsava: približno jedan do tri časa.
Psihička dejstva: promene percepcije i raspoloženja, problemi u učenju i koncentraciji.

SPID (AMFETAMIN)
Spid je sintetski amfetamin koji se često meša sa drugim supstancama.
Oblik: bela pasta, kristal ili pilule.
Način upotrebe: gutanjem, ušmrkavanjem, pušenjem, intravenskim putem.
Žargonski nazivi: spid, zina, apgrejd.
DEJSTVA I RIZICI
Fizička dejstva: ubrzan i nepravilan rad srca, ubrzano disanje, nervoza, nesanica, znojenje, pregrevanje, suva usta i usne, raširene zenice. Dugotrajna upotreba: oštećenje krvnih sudova u srcu i mozgu.
Psihička dejstva: depresija, agresivnost, halucinacije, gubitak apetita.
Rizici: spid je posebno opasan za osobe koje pate od mentalnih poremećaja, visokog pritiska, oštećenja jetre ili bubrega. Može izazvati srčani udar. Deljenjem korišćenih igala kojima se ubrizgava droga povećava se rizik od infekcije HIV-om i hepatitisom.


HALUCINOGENI
Obuhvataju LSD (diacetilamid lizerginske kiseline) i psilocibin (koji se nalazi u nekim pečurkama).

LSD            
Oblik: bez mirisa, rastvoren u vodi. Najčešće upakovan u upijajući papir.
Žargonski nazivi: esid, trip, slika, jpg, biciklista.
Psilocibin
Psilocibin se ekstrahuje iz tzv. "magičnih pečuraka".
Žargonski nazivi: vuglji, čurke, havajke.
DEJSTVA I RIZICI LSD-a I PSILOCIBINA
Fizička dejstva: ubrzan rad srca, otežano disanje, povraćanje, nesanica. Dejstva mogu trajati i do 12 časova.
Psihička dejstva: stanje slično transu, euforija, snažne halucinacije, paranoja, rizik od nasilničkog ponašanja i nepredvidivih fleš-bekova (efekat se ponovo javlja, bez upozorenja, nedeljama nakon upotrebe droge).

 

 

KOKAIN        
Kokain se ekstrahuje iz listova južnoameričke biljke koke.
Oblik: beli, kristalni prah gorkog ukusa. Često se meša ("seče") sa drugim supstancama kao što su amfetamini, laktoza itd.
Način unosa: ušmrkavanje, utrljavanje u desni, pušenje, intravensko ubrizgavanje.
Žargonski nazivi: koka, koks, belo, lobe.
DEJSTVA I POTENCIJALNI RIZICI
Fizička dejstva: proširene zenice, znojenje, trzanje mišića, tremor, mučnina i povraćanje, kao i ulceracije nosne sluzokože, oštećenje nosnog septuma, konvulzije, otkazivanje rada bubrega i prestanak rada srca.
Psihička dejstva: kokain stvara kratkotrajan osećaj "urađenosti" koji obično nestaje u roku od sat vremena. To dovodi do žudnje za novom dozom, što može dovesti do uzimanja velikog broja doza u kratkom vremenskom periodu, nakon čega sledi depresivno raspoloženje.
Postoji visok rizik od psihološke zavisnosti od kokaina.
Korišćenjem istih igala postoji rizik od prenošenja HIV-a i hepatitisa.

 

 

HEROIN    
Heroin je opijat dobijen iz maka. Reč je o depresoru centralnog nervnog sistema.
Drugi opioidi su opijum, morfijum, kodein.
Oblik: beli ili smeđi kristali. Obično se meša sa drugim supstancama.
Način unosa: ušmrkavanje, pušenje ili ubrizgavanje.
DEJSTVA I RIZICI
Fizička dejstva: smanjen krvni pritisak i usporen rad srca, usporeno disanje, inhibicija refleksa kašlja, mučnina i povraćanje, nedostatak koordinacije, sužene zenice, sterilitet kod žena.
Psihička dejstva: promene raspoloženja, depresija, gubitak libida kod muškaraca.
Postoji r izik od infekcije HIV-om i hepatitisom korišćenjem istih igala.
Lako može da dođe do predoziranja i smrtnog ishoda.
Heroin je jedna od droga koja najlakše izaziva zavisnost.

 

INHALANTI
Inhalanti obuhvataju veliki broj proizvoda koji se nalaze u svim domaćinstvima(benzin, lepak, rastvarači), kao i medicinske anestetike, kao što je azot oksid (gas smejavac).
Način unosa: udišu se iz plastičnih kesa ili na neki drugi način.
DEJSTVA I POTENCIJALNI RIZICI
Fizička dejstva: inhalanti dovode do brzog osećaja opijenosti koje podseća na pijanstvo od alkohola: počinje uzbuđenjem, nakon čega sledi pospanost, vrtoglavica i uznemirenost. Efekti dugotrajne upotrbe obuhvataju: bolove u grudima, gubitak apetita, bronhijalni spazam, rane na nosu ili ustima, oštećenje mozga, paralizu ili iznenadnu smrt.
Psihička dejstva: agresivnost, apatija, teškoće u rasuđivanju.

 


EKSTAZI                
MDMA (metil-endioksimetamfetamin) je prvobitni glavni sastojak ekstazija, ali sastav tableta ekstazija može mnogo da varira. One često sadrže amfetamin (spid) u kombinaciji sa drugim opasnim supstancama.
Oblik: najčešće se sreće u obliku tableta različitih boja, veličine, oblika i sa različitim sličicama.
Način unosa: obično se guta, ali može i da se pretvori u prah, pa da se ušmrkne.
Žargonski nazivi: bombonice, ekseri, ankeri.
DEJSTVA I RIZICI
Fizička dejstva: deluje na centralni nervni sistem i dovodi do ubrzanog rada srca, povišenog krvnog pritiska, tremora, mučnine i proširenih zenica. Kada se ekstazi uzima na mestima gde je toplo, kao što su dens žurke, može da izazove dehidrataciju i porast temperature tela, što može dovesti i do smrti.
Psihička dejstva: obično proizvodi nalet euforije, koji traje i do osam sati. Utiče na percepciju i može izazvati i halucinacije.

 

DROGE KOJE POJAČAVAJU SNAGU I OBLIKUJU TELO
Neke droge su postale popularne među bodi-bilderima i sportistima i na tržištu se njima nezakonito trguje. Ove droge obuhvataju anaboličke steroide, koji se popularno nazivaju "roidi". Oni stimulišu izgradnju mišića i kostiju. Druge droge koje se koriste za stimulisanje rasta mišića i učinka u sportu su: humani hormon rasta (hGH), eritropoetin (ERO), kreatin, humani horionski gonadotropin (hCG) i drugi.
DEJSTVA I RIZICI
Fizička dejstva: Eritropoetin može da dovede do stvaranja krvnih ugrušaka, tromboze, srčanog udara i šloga. Neželjena dejstva kreatina obuhvataju grčenje i kidanje mišića, mučninu. Moguće neželjeno dejstvo zloupotrebe anaboličkih steroida je i akromegalija, koja se može ispoljiti kao preterani rast šaka i stopala, ili isturena vilica. Drugi problemi obuhvataju: zadebljanje kože, abnormalnu maljavost, impotenciju, dijabetes, neadekvatnu funkciju štitaste žlezde, oštećenje srca, visok krvni pritisak, prerano starenje i smrt.
Psihička dejstva: obuhvataju "roidni bes"-ekstremno agresivno ponašanje.


 PREVALENCA UPOTREBE SUPSTANCI
(izvor: Nacionalno istraživanje o stilovima života stanovništva Srbije 2014. godine; jun 2014. godine)
Prema rezultatima ovog istraživanja, ilegalnu drogu je tokom života koristilo 8% celokupne populacije uzrasta od 18 do 64 godine (10,8% muškaraca i 5,2% žena) sa najvišom prevalencom među populacijom uzrasta 18 – 34 godine – 12,8%. Upotreba ilegalnih droga u prethodnih 12 meseci je bila manje zastupljena – 1,7% ukupne populacije (2,7% muškaraca i 0,7% žena) i 3,5% mlađe populacije.
Najčešće korišćena ilegalna droga je kanabis, sa prevalencom 7,7% (10,4% muškaraca i 4,9% žena) kod populacije uzrasta od 18 do 64 godine. Prevalenca upotrebe marihuane i/ili hašiša u poslednjih 12 meseci je 1,6% (3,4% među populacijom 18 – 34).
Upotreba drugih ilegalnih droga, izuzimajući kanabis, prema istraživanju je retka i  prevalenca tokom života je 1,6% (2,5% populacije uzrasta od 18 do 34 godine) i 0,4% za period u prethodnih 12 meseci (0,6% u uzrastu 18 – 34). Najčešće upotrebljivana ilegalna droga je, izuzimajući kanabis, ekstazi koji je u toku života konzumiralo 0,7% populacije (1,2% mlađe odrasle populacije) i 0,1% (0,2% među mlađom odraslom populacijom) u poslednjih 12 meseci, kao i amfetamina i kokaina sa sličnom niskom prevalencom.

 

 

установе

Медицински отпад

biohazard

Логин Формулар

Зона за регистроване кориснике