Светски Дан борбе против дијабетеса се обележава сваке године 14. новембра, на рођендан сер Фредерика Бентинга, који је 1922. заједно са Чарлсом Бестом открио инсулин. Представља највећу светску кампању усмерену на подизање свести о дијабетесу.Дијабетес је једно од најчешћих хроничних незаразних обољења и представља велики јавноздравствени проблем.

Дијабетес је хронична болест која се јавља или када панкреас не производи довољно инсулина или када тело не може ефикасно да користи инсулин који производи. Инсулин је хормон који регулише ниво глукозе у крви. Хипергликемија- повишен ниво глукозе у крви или повишен шећер у крви, уобичајена је последица неконтролисаног дијабетеса и временом доводи до озбиљног оштећења многих система у телу, посебно нерава и крвних судова.

СЗО има за циљ да стимулише и подржи усвајање ефикасних мера за надзор, превенцију и контролу дијабетеса и његових компликација, посебно у земљама са ниским и средњим приходима.

 

Овог Светског дана борбе против дијабетеса, СЗО ће нагласити потребу за  приступом основној нези, укључујући подизање свести о томе како људи са дијабетесом могу да минимизирају ризик од компликација. Активности ће  приказати и искуства људи са свим облицима дијабетеса како би се помогло онима који су погођени да предузму акцију, укључујући тражење и добијање основне неге.

 
 
 
 

Критеријуми за дијагнозу дијабетеса и поремећаја толеранције глукозе

На основу појединачних вредности гликемија
(2 гликемије у 2 различита дана):
На основу вредности гликемија у току ОGTT-а:
Нормална гликемија наште
Гликемија наште< 6,1 mmol/L (<110 mg/dL)
Нормална толеранција глукозе
Гликемија у току OGTT-а у 120. минуту
< 7,8 mmol/L (<140 mg/dL)
Повишена гликемија наште
Гликемија наште 6,1 mmol/L (110 mg/dL)
или више али мања од 7,0 mmol/L (126 mg/dL)
Смањена толеранција глукозе
Гликемија у току OGTT-а у 120. минуту између 7,8
mmol/L (140 mg/dL) и 11,1 mmol/L (200 mg/dL)
Дијабетес
Гликемија наште ³7,0 mmol/L (126 mg/dL) или
Гликемија у било ком случајном узорку крви (без
обзира на оброке) ³ 11,1 mmol/L (200 mg/dL) уз
присуство типичних дијабетесних симптома
(полиурија, полидипсија, губитак у тежини)
Дијабетес
Гликемија у току OGTT-a у 120. минуту
³ 11,1 mmol/L (200 mg/dL)

ИЗВОР:Bennett P, Knowler W. Definition, Diagnosis, and Classification of Diabetes Mellitusand Glucose Homeostasis. In: Kahn R, Weir G, King G, Jacobson A, Moses A, Smith R, eds. Joslin’s Diabetes Mellitus selected Chapters. 14th ed. Boston: Lippincott Williams and Wilkins, 2005.p.105–113

 
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
 

Према процени Института за јавно здравље Србије (Инциденција и морталитет од дијабетеса у Србији,2021), у Републици Србији без Косова и Метохије (у даљем тексту Србија) од дијабетеса болује приближно 700.000 особа или 12,2% одраслог становништва, што одговара компаративној преваленцији 9,1%. Притом, према проценама домаћих експерата и на основу резултата међународних студија, од укупног броја оболелих са типом 2 дијабетеса, 40% (280.000) особа нема постављену дијагнозу и не зна за своју болест. Број особа са типом 2 дијабетеса је многоструко већи (95%) у односу на особе са типом 1 дијабетеса.
Преваленција дијабетеса расте са годинама старости, и процењује се да је готово половина оболелих старија од 65 година. Код старијих особа тип 2 дијабетеса открива се релативно касно, када су већ присутне бројне кардиоваскуларне компликације. У Србији, као и у развијеним земљама света, дијабетес је пети водећи узрок смртности  и пети узрок оптерећења болешћу.
У нашој земљи од ове болести годишње умре око 3357 особа . У 2021.години, Србија је на основу стандардизоване стопе морталитета од 16,3 на 100.000 становника, припадала групи европских земаља са високим стопама умирања од ове болести .

 

СВЕТ

Број људи са дијабетесом порастао је са 108 милиона у 1980. на 422 милиона у 2014. Преваленција расте брже у земљама са ниским и средњим дохотком него у земљама са високим дохотком.Дијабетес је главни узрок слепила, отказивања бубрега, срчаног удара, можданог удара и ампутације доњих екстремитета. Између 2000. и 2019. године дошло је до повећања стопе смртности од дијабетеса за 3% према старости.У 2019, дијабетес и болест бубрега због дијабетеса изазвали су око 2 милиона смртних случајева.

 

Здрава исхрана, редовна физичка активност, одржавање нормалне телесне тежине и избегавање употребе дувана су начини да се спречи или одложи настанак дијабетеса типа 2. Рана дијагноза је важна за спречавање најгорих ефеката дијабетеса типа 2. Најбољи начин за рано откривање дијабетеса је да редовно идете на прегледе и тестирате се код лекара.

 
 

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes

https://www.who.int/campaigns/world-diabetes-day/2023

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” ,Инциденција и морталитет од дијабетеса у Србији,2021