Ове године обележева се десета  Европска недеља тестирања на ХИВ и хепатитисе под слоганом „Тестирај, лечи, заштити“, са циљем да повеже институције, здравствене центре, организације цивилног друштва и доносиоце одлука широм Европе, да заједно раде на подизању свести о ХИВ-у, да охрабре људе да отворено говоре о важности тестирања на ХИВ, да оснажи особе у повећаном ризику од ХИВ-а да захтевају од надлежних државних институција већу доступност тестирања како би људи постали свесни свог ХИВ статуса и тако се смањио проценат касног откривања ХИВ-а.

Тема овогодишње акције је „Стигма и дискриминација су препреке тестирању. Можете помоћи да се то промени!“, а циљ је, осим повећања свести о корисности тестирања, и истицање значаја интегрисаног приступа тестирању (интегрисано тестирање на ХИВ, хепатитис Б, хепатитис Ц и друге полно преносиве инфекције).

Добит је вишетрука по друштвену заједницу јер подстиче људе који су у повећаном ризику или би могли бити у опасности од ХИВ-а да се тестирају, подстиче здравствене раднике да понуде тестирање на ХИВ као део рутинске неге у одређеним околностима и условима у складу са постојећим европским смерницама, како би тестирање на ХИВ прерасло у рутинску праксу у друштву, стварајући тако здраво, безбедно окружење за све грађане уз разумевање, прихватање и толеранцију према особама које имају ХИВ.

ХИВ је и даље табу тема у Србији, чиме се из дана у дан деградира свест и став, а самим тим и позиција инфицираних и потенцијално оболелих. То даље води ка све већем ризику за ширење ХИВ инфекције. С обзиром на то, као и на чињеницу да је све више младих који улазе у ризичан сексуални контакт, сматрамо да би учешће особе чије лице је познато, чији се глас чује и поштује, у оваквој акцији значајно помогло у подизању масовне свести о теми, ситуацији и корацима које је потребно предузети.

Кључне поруке за општу популацију:

• Боље је сазнати свој ХИВ/хепатитис статус што раније, јер рано започињање лечења спречава развој здравствених компликација, побољшава квалитет живота, продужује очекивано трајање живота, а код инфекције хепатитисом Ц може довести и до излечења.

• Лечење смањује могућност преноса инфекција на неинфициране особе.

• Хепатитис Б инфекција се може превенирати вакцинацијом против хепатитиса Б.

• Приликом тестирања на ХИВ/хепатитис, здравствени радници поштују етички кодекс који сачињавају: пристанак на тестирање, поверљивост, коректно саветовање уз саопштавање резултата теста и упућивање на лечење уз промоцију заштите људских права особа које су инфициране ХИВ-ом и хепатитисом. Зато ЗЗЈЗ Кикинда позива, сваког радног дана од 7-15 часова, све људе који желе да се бесплатно тестирају, да дођу и провере свој ХИВ статус,  при чему није потребна ни здравствена књижица јер се тестирање обавља анонимно, а када се на време открије ХИВ инфекција, то јесте једнако живот – зато што се живот особа које су ХИВ позитивне, а то открију на време и лече се, једнак је дужини живота особа које немају ХИВ.