Према подацима извештаја сентинел надзора над грипом а за 5. недељу надзора у 2020. години у Војводини а и у Севернобанатском округу је регистрована инциденција обољења сличних грипу на нивоу спорадичних и изолованих случајева , интензитет активности вируса грипа је висок, а регистровани тренд је растући.

Највише вредности специфичних стопа инциденције обољења сличних грипу и акутних респираторних инфекција регистроване су у узрасту од 5-14 година. На Севернобанатском округу у популацији предшолске и школске деце највећи број оболелих је у општини Кикинда.

Лабораторијски је потрврђен грип код 6 од 13 узетих узорака и то тип Б и тип А (Х1Н1 и Х3) од тога 3 лица су на амбулантном лечењу и код 3 хоспитализована лица.

ЗЗЈЗ Кикинда је пратећи тренд раста обољења сличних грипу издао и предлог мера за образовне и здравствене установе, као и неке пословне колективе како би се спречио даљи раст и ширење респираторних инфекција.

Подсећамо да је неопходно у континуитету примењивати опште превентивне мере: држање одстојања од најмање 1 метар од других особа, хигијена дисајних путева (покривање носа и уста приликом кашљања и кијања папирнатом марамицом коју одмах после употребе треба бацити а руке опрати текућом водом и сапуном), хигијена руку и проветравање просторија у којима се борави.