Eвропска недеља превенције рака грлића материце се ове године обележава од 20.-26.јануара са слоганом ”РАНО ОТКРИВАЊЕ МОЖЕ СПРЕЧИТИ РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ”, а циљ је подизање свести  жена о раку грлића материце и начинима превенције.  Овом недељом преносимо поруку да је рак грлића материце озбиљна болест која се адекватним мерама превенције и правовременим откривањем може спречити или успешно лечити све у циљу спречавања оболевања и умирања од рака грлића материце.

И поред доказаних мера превенције рак грлића материце у нашој земљи већ дуги низ година наставља да буде један од водећих узрока обољевања и умирања у женској популацији.Један од разлога велике смртности од овог обољења у нашој популацији јесте и чињеница да је у првој фази ова болест углавном без симптома, или су они неспецифични, па се готово 2/3 жена први пут јави гинекологу када је болест већ узела маха.

Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити.

Редовни прегледи код изабраног гинеколога, спровођење програма организованог скрининга и програма вакцинације против ХПВ инфекције, имају највећи значај у превенцији ове болести.

Циљ редовних превентивних прегледа је откривање почетних промена на грлићу материце пре него што се развије малигно обољење. Што се раније открију промене, лечење је лакше и успешније. Када се рак већ развије, третман постаје тежи, а његов успех је мање загарантован.

Најефикаснија мера примарне превенције је имунизација против хуманог папилома вируса. Ова интервенција је исплатива, поготову у земљама где су ресурси ограничени, учесталост ХПВ инфекције висока, а обухват превентивним прегледима низак. Имунизација не искључује потребу за обављањем превентивних прегледа будући да постојеће вакцине не штите од свих типова ХПВ. Важно је знати да се скоро сваки случај рака грлића материце може спречити. Добро организовани скрининг програми могу да спрече и до 80% случајева рака грлића материце, откривајући малигну дегенерацију у преинвазивној фази.

Рано откривање може спречити рак грлића материце и зато још једном апелујемо на наше сестре, мајке, ћерке, пријатељице да у Европској недељи превенције рака грлића материце размишљају о свом репродуктивном здрављу, и да у току године одвоје дан када ће посетити свог лекара и искористити неку од доступних могућности превенције.

СИМПТОМИ КОЈИ УПОЗОРАВАЈУ НА ПОСТОЈАЊЕ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ:

 • крварење у току и након сексуалног односа
 • крварење између две менструације
 • продужено менструално крварење
 • крварење након менопаузе
 • појачани вагинални секрет и поред  примењене терапије
 • поновљене  ранице или оштећења слузокоже грлића
 • бол у крстима или нози, отицање ноге

КАКО МОЖЕТЕ СМАЊИТИ РИЗИК ОД НАСТАНКА РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ?

 • Одласком на  превентивне  прегледе и редовне контроле код гинеколога;
 • Јављањем на организовани скрининг за рак грлића материце (када добијете позив из дома здравља);
 • Познавањем симптома ове болести и одласком код лекара уколико се уочи неки од њих;
 • Вакцинисањем против ХПВ уколико спадате у циљну групу за примање вакцине.