Европска недеља тестирања на ХИВ и хепатитисе обележава се по седми пут у периоду од 22. до 29. новембра. Циљ ове иницијативе је да се кроз комуникацију о добробитима тестирања на ХИВ и вирусне хепатитисе Б и Ц омогући да више особа сазна свој ХИВ, ХБВ и ХЦВ статус у што ранијем стадијуму инфекције,подизање свести код што већег броја људи о ризицима за инфицирање и добробити тестирања, као и разумевања да је доступно успешно лечење, те да зато треба знати што раније свој ХИВ и/или вирусни хепатитис статус. Под овогодишњим слоганом „Тестирај! Лечи! Спречи!” биће организоване удружене акције здравственог и цивилног сектора.

Недеља тестирања која претходи Светском АИДС дану, 1. децембру, има за циљ да:

– Охрабри особе које су било када биле изложене неком ризику да се тестирају

– Подстакне здравствене раднике да понуде тестирање на ХИВ као део рутинске праксе у одређеним срединама и за одређена стања у складу са актуелним препорукама за земље у региону Европе

– Подржи и уједини организације цивилног друштва да повећају обим тестирања на ХИВ и да размене примере добре праксе међу земаљама

– Подигне свест код већег броја креатора политика о социјално-економској добробити иницијативе тестирања на ХИВ и како да се евалуирају праксе тестирања на ХИВ.

ХИВ је и даље велики јавноздравствени проблем. Неприхватљива је чињеница да у Европи од процењених 2,5 милиона особа инфицираних ХИВ-ом петина не зна да је инфицирана ХИВ-ом, а да се чак половина оних који су инфицирани ХИВ-ом дијагностикује касно, у тренутку када им је имунолошки систем већ значајно нарушен, што условљава бројне здравствене компликације и лошији одговор на терапију.

Сваке године у Европи буде дијагностиковано више од 140.000 особа инфицираних ХИВ-ом, а овај број у многим земљама не показује тренд смањења. Досадашњи напори нису резултирали смањењем броја особа новоинфицираних ХИВ-ом. Повећање обима тестирања на ХИВ праћеног саветовањем је кључна превентивна активност, те су стога неопходне нове иницијативе спроведене у што већем обиму да се актуелни ток епидемије преокрене.

Процене УНАИДС и СЗО указују да је крајем 2018. у Србији 3000 особа живело са ХИВ-ом, од којих 400 особа није знало да је инфицирано ХИВ-ом. Код две трећине особа које знају свој ХИВ статус, ХИВ инфекција је дијагностикована када им је имунолошки систем био већ значајно нарушен, чак и када нису имали знаке и симптоме болести, а када је ризик од оболевања и умирања од АИДС-а (синдрома стеченог имунолошког дефицита) значајно већи. Што се раније дијагностикује ХИВ инфекција и започне лечење комбинацијом антиретровирусних лекова веће су шансе за дуг, продуктиван и квалитетан живот.На територији Севернобанатског округа у периоду од почетка 2019 године имамо двe новорегистрованe особе инфициране ХИВ-ом.

Према проценама СЗО у Европи око 15 милиона људи живи са хроничном хепатитис Б вирусном инфекцијом. На основу процена СЗО за 2015. годину учесталост хроничне хепатитис Ц вирусне инфекције у свету је била 1%, при чему се највећа учесталост ове хроничне инфекције региструје у области источног Медитерана (2,3% популације, тј. 15 милиона) и у Европи (1,5% популације, тј. 14 милиона). Хронична инфекција вирусом хепатитиса Б може довести до озбиљних компликација као што су цироза јетре и примарни карцином јетре код 20–30% пацијената. Сваке године у Европи 56.000 људи умре од последица хроничног хепатитиса Б, а 112.500 људи умре од последица нелеченог хроничног хепатитиса Ц, односно примарног карцинома јетре или цирозе.

Управо због оваквих података Европска недеља тестирања има циљеве који снажно промовишу тестирање. Циљано тестирање, како би се досегли они који су највише изложени ризику од инфекције, је суштински елемент сваке стратегије за елиминацију вирусног хепатитиса и ХИВ инфекције као јавноздравственог проблема у Европи.

У циљу достизања УНАИДС-овог циља у области третмана – да 90% особа инфицираних ХИВ-ом буде дијагностиковано, да 90% дијагностикованих особа буде на лечењу и да 90% особа инфицираних ХИВ-ом на лечењу има недетектабилну количину вируса у крви неопходно је повећати број особа које знају свој ХИВ позитиван статус, што је први корак ка лечењу које даје одличне резултате.

Научни докази недвосмислено указују на добробити тестирања и раног утврђивања ХИВ/хепатитис статуса. Скоро 50% особа инфицираних ХИВ-ом своју дијагнозу сазна касно. Особе које ХИВ рано дијагностикују имају већу вероватноћу да ће добро реаговати на лечење и могу имати дуг и квалитетан живот.

Тестирање на ХИВ је данас део одговорног понашања, јер се дијагностиковањем ХИВ инфекције и лечењем смањује могућност даљег преношења ХИВ-а на друге особе, укључујући и пренос ХИВ-а са мајке на дете.

Препоручује се поновно тестирање макар једном годишње особама из популација под повећаним ризиком, као и ХИВ негативним особама чији је сексуални партнер ХИВ позитиван, док особе са ризичним понашањем треба посаветовати да се ретестирају на ХИВ и чешће.(Ризику од ХИВ инфекције изложена је већина људи, али подаци указују да су у повећаном ризику особе које имају аналне сексуалне односе без кондома и особе које не користе стерилан прибор за ињектирање-убризгавање психоактивних супстанци.)

У Заводу за јавно здравље Кикинда се у Центру за контролу и превенцију болести у Саветовалишту за добровољно, поверљиво саветовање и тестирање спроводи добровољно, поверљиво или анонимно и бесплатно саветовања и тестирања на ХИВ (ДПСТ).Тестирање на ХИВ је поверљиво, анонимно и бесплатно и није потребан упут од лекара. Тестирање на ХИВ је једноставно, није болно и не одузима много времена, а резултати се добијају брзо.Једино тестирањем узорка крви на ХИВ се може утврдити да ли је особа инфицирана ХИВ-ом.

Завод за јавно здравље Кикинда и Црвени крст Кикинда у сарадњи са Асоцијацијом „Дуга“ и ове године се придружују организацијама, институцијама и кључним лидерима широм Европе у обележавању ове иницијативе.

ПРОГРАМ

ОБЕЛЕЖАВАЊА СВЕТСКОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ/АИДС-А И ЕВРОПСКЕ НЕДЕЉЕ ТЕСТИРАЊА НА ХИВ

29.11.2019. КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ У ЦРВЕНОМ КРСТУ КИКИНДА

У 12,00 ЧАСОВА

30.11.2019. ХУМАНИТАРНА ЖУРКА ОМЛАДИНЕ ЦРВЕНОГ КРСТА КИКИНДА

(КЛУБ „ПАЦИЈА“) ОД 22,00 ЧАСА

02.12.2019. УЛИЧНА МАНИФЕСТАЦИЈА (ЦРВЕНИ КРСТ КИКИНДА И ЗЗЈЗ КИКИНДА) ОД 12,00 ЧАСОВА

17.12.2015. БЕСПЛАТНО ТЕСТИРАЊЕ НА ХИВ (ЗЗЈЗ КИКИНДА И АСОЦИЈАЦИЈА „ДУГА“)

  • 9,00-11,00 Ч – ЧОКА
  • 11,30,-13,30 Ч – СЕНТА
  • 15,00-17,00 Ч – КИКИНДА

09.12.2019. ЕДУКАЦИЈА УЧЕНИКА ССШ „МИЛОШ ЦРЊАНСКИ“ (МЕДИЦИНСКО УСМЕРЕЊЕ)ОД 12,20 ЧАСОВА (ЗЗЈЗ И ЕДУКАТОРИ ЦРВЕНОГ КРСТА КИКИНДА )

У ТОКУ ДЕЦЕМБРА ЕДУКАЦИЈЕ УЧЕНИКА У ОСНОВНИМ И СРЕДЊИМ ШКОЛАМА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА КИКИНДА (ЕДУКАТОРИ ЦРВЕНОГ КРСТА КИКИНДА)