Tokom leta kada temperatura vazduha pređe 32 степен °C, potrebno je da se ljudi pridržavaju adekvatnog higijensko-dijetetskog režima kako ne bi došlo do poremećaja zdravljakao što je: toplotni udar, toplotni grčevi, sunčanica, opekotine, dehidratacija, kolaps.

Taj režim podrazumeva:

  1. Ne izlagati se direktnom sunčevom zračenju bez potrebe.
  2. U periodu dana 11-16 h, kada je sunčevo zračenje najintenzivnije birati senovita mesta, parkove ili biti u zatvorenom prostoru
  3. Nositi laganu odeću od prirodnih materijala (pamuk, svila, lan) koja je komotna- ne steže, svetlijih boja i koja je higroskopna (upija vlagu-znoj).
  4. Nositi šešire ili kape, kako bi se zaštitila glava od direktnog zračenja.
  5. Nositi naočare za sunce sa UV (ultravioletni) filterom kako bi se zaštitile oči.
  6. Kožu lica i tela zaštiti hidrantnim kremama i kremama koje imaju UV zaštitni filter.
  7. Smanjiti unos hrane, pogotovo masnih i jako slatkih namirnica i alkohola. Unosti hranu bogatu vitaminima (antioksidantnim-A, E, C vitamin) i mineralnim materija (Zn, Mg, Se..) u prvom redu namirnice iz grupa voća i povrća.
  8. Unostiti dovoljno tečnosti. Naime izuzetno je važno da organizam bude dovoljno hidriran zbog pojačanog znojenja na visokim temperaturama, dakle potrebno je unositi tečnosti sa povećanim sadržajem minerala – mineralna voda, voćni sokovi.
  9. Težak fizicki rad i rad na otvorenom, nije preporučljiv na temperaturi preko 32 stepena °C.