Европска недеља превенције рака грлића материце

(28. јануар – 3. фебруар 2018. године)

 

СТОП РАКУ ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ”

Европска недеља превенције рака грлића материце се обележава од 28. јануара до 3. фебруара 2018. године у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције. Прва Европска недеља обележена је 2007. године после интервенције Интересне групе за рак грлића материце када је Савет Европе донео препоруке о започињању Кампање и обележевању Европске недеље превенције рака грлића материце.
Препознајући значај ове кампање, Србија већ дванаести пут активно учествује у њеном обележавању.
Овом недељом преносимо поруку о значају доступних мера превенције у нашој земљи, у циљу спречавања оболевања и умирања од рака грлића материце.
Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити. је слоган који ће обележити потребу да још једном апелујемо на наше сестре, мајке, ћерке, пријатељице да у Европској недељи превенције рака грлића материце размишљају о свом репродуктивном здрављу, и да у току године одвоје дан када ће посетити свог лекара и искористити неку од доступних могућности превенције.
Рак грлића материце, дуже од деценије, представља озбиљан јавноздравствени проблем. На територији Севернобанатског округа у просеку сваке године оболи око 20 ( Кикинда -13) а умире око 9 жена (Кикинда- 4). Ово су поражавајући подаци зато што постоји ефикасна мера превенције а то је имунизација против хуманог папилома вируса, која је код нас препоручена за девојчице узраста од 9-13 година.
Имунизација не искључује потребу за обављањем превентивних прегледа будући да постојеће вакцине не штите од свих типова ХПВ. Потребно је једном годишње отићи гинекологу на превентивни преглед.
Важно је знати да се скоро сваки случај рака грлића материце може спречити. Добро организовани скрининг програми могу да спрече и до 80% случајева рака грлића материце, откривајући малигну дегенерацију у преинвазивној фази. Организовани скрининг на рак грлића материце на жалост још увек није заживео у нашем Округу због недостатка кадра који би га спровео.