Проглашена је епидемија морбила 8. марта на територији града Кикинда са укупно 5 (пет) лабораторијски потврђених случајева. Сви оболели су доброг општег стања и налазе се у кућној изолацији. Њихове породице и контакти су стављени под здравствени надзор. У читавој Републици Србији и у Кикинди на снази су пооштрене мере епидемиолошког надзора над малим богињама.

 

vakcina

Мале богиње (Morbilli)

Мале богиње (морбили) су акутно, заразно обољење из групе осипних грозница чији је узрочник вирус. Обољење има сезонски карактер јавља се најчешће на прелазу зиме у пролеће и на јесен. Од ове болести оболевају деца али и одрасле особе.

Више од милион деце сваке године умире од малих богиња. Ово је болест против које постоји заштита а то је ММР вакцина. Епидемије се још увек јављају због ниског обухвата имунизацијом овом вакцином и стварања осетљиве популације (вакцинисана деца која нису развила довољан ниво имунитета, невакцинисана деца и деца која су превише мала да би била имунизована). У Војводини последња епидемија малих богиња  била је 2007. године.

Болест се преноси у директном контакту са оболелом особом и преко капљица приликом кашљања и кијања.

Први симптоми болести се јављају најчешће од  7-18 дана од тренутка изложености вирусу. Болест се клинички манифестује општом слабошћу, малаксалошћу, грозницом, макулопапулозном оспом која се прво јавља иза ушију, на лицу, врату која се шири даље према трупу и удовима. Оспа траје 4-7 дана. Имунитет након прележане болести је доживотан.

Особе оболеле од малих богиња су најзаразније 2-4 дана пре и 4 дана након избијања оспе.

Код оболелих се може развити секундарна инфекција унутрашњег уха, пролив, бронхитис  и блага  упала плућа, ретко (1-1000) може се развити инфекција можданог ткива- енцефалитис а веома ретко субакутни склерозирајући паненцефалитис, пропадање нервног и можданог ткива. Смртност од малих богиња  у земљама у развоју процењује на 3-5 %, у односу на 0,1% у развијеним земљама. 

Како се мале богиње могу спречити?

Најпоузданија мера превенције против малих богиња је вакцинација. Вакцинација против морбила, заушака и црвенке ( рубеоле) спроводи се код деце почев од навршених 12  па све до навршених 15 месеци живота применом MMR вакцине. Друга доза MMR вакцине даје се до навршених седам година живота односно при упису у основну школу. Невакцинисана деца могу се  вакцинисати MMR вакцином до навршених 14 година живота. Вакцина се даје заједно са вакцином против заушака и рубеоле (MMR, Morupar,Trimovax). Две  дозе вакцине су неопходне за заштиту. Оне обезбеђују дуготрајан имунитет. То значи да свако дете пре завршене основне школе у здравственој документацији треба да има уписане две дозе ове вакцине (MMR, Morupar,Trimovax). Имунитет после вакцинације  ствара се у више од 95% вакцинисаних и сматра се доживотним.

Да ли је MMR вакцина сигурна?

MMR вакцина је сигурна и ефикасна. Применом вакцине (MMR) уз адекватан имунолошки одговор, остварује се заштитни ниво антитела у 95% деце која су вакцинисана са навршених 12 месеци живота и у 99% деце која су примила 2 дозе вакцине након навршених 12 месеци живота.  Има веома мало нуспојава. Пријављење су благе реакције као што су температура, црвенило и оток на месту давања вакцине. Веома је мали ризик од озбиљних компликација које се могу јавити после вакцинисања. Већи је ризик од комликација код оболелих од малих богиња него после примања вакцине.  Новински натписи из 1998. године који су тврдили да постоји веза између MMR вакцине и аутизма у неким земљама, нарушили су поверење јавности у ову вакцину. Каснија истраживања доказала су да не постоји веза између MMR вакцине и аутизма. 

Данас све земље света спроведе системску имунизациу против малих богиња у циљу заштите како појединаца тако и популације. 

Како да се понашамо ако нам дете има мале богиње?

Дете је потребно одвести на лекарски преглед. Најавити посету лекару и сестри на шалтеру објаснити да је дете фебрилно и да има осип. Придржавати се савета лекара. Болничко лечење се спроводи у случају компликација. Некомликовани случајеви морбила лече се амбулантно и у кућним условима. Тада је потребно:

  • Узимати довољно течности (млаки и благи чајеви), влажити ваздух просторије у кући барем 2-3 недеље;
  • Пошто је један од симптома малих богиња осетљивост на светло – замрачите просторију где се дете налази;
  • По потреби користити лек за  снижење телесне температуре и смиривање болова у мишићима;
  • Због пада имунитета постоји повећан ризик од инфекција (пролив, респираторне инфекције и слично). Ако се појави кашаљ, конвулзије или ако температура поново почне да расте иако се била стабилизовала – поново се обавезно јавите лекару.