vode2018.png

Светски дан вода обележава се сваке године 22. марта. Тај дан је усвојен резолуцијом УН-а у децембру 1992. године. Већ од 1993. године овај дан је почео да се обележава и временом значај овог дана је почео да расте. У сарадњи са Градом Кикинда, ЗЗЈЗ Кикинда ће обележити Светски дан вода пригодним предавањима у ССШ Милош Црњански у Кикинди 22.03.2018. у 13 ч.

Овим даном Уједињене нације желе да подсете на важност заштите вода и на недостатак воде за пиће у многим крајевима света. Такође од 2005. до 2015. се обележава деценија вода тако да Светски дан вода имаo посебан значај током ових година.
Овогодишња тема „Природа у служби вода” поставља питање како да се глобално смањи појава поплава, суша и загађења вода на Планети.
Оштећење природе као последица људске активности и климатских промена веома лоше утиче на квалитет и количину вода које су на располагању живим бићима. Наставак занемаривања животне средине и водотока угрожава квалитет живота, здравље и опстанак. Отпадне вода из домаћинстава, градова, индустрије и пољопривреде се у великој мери без третмана уливају у реке, језера и мора, загађујући воду за пиће, купање и наводњавање. Смањивањем и безбедним третирањем као и поновним коришћењем отпадних вода, штити се здравње људи и промовише безбедност хране.
Штетни састојци из отпадних вода улазе у ланац исхране, преко риба и других водених животиња које се користе за исхрану људи, али и путем биљака коју су заливане таквом водом, дугорочно нарушавајући здравље њуди.
Стога је неопходно уложити напор и обезбедити средства за изградњу посреојења за пречишћавање отпадних вода у свим насељеним местима и индустријским постројењима у нашој земљи, обзиром да се тренутно пречишћава 5- 8% отпадних вода.