„Здравље за све“

Кикиндски Завод за јавно здравље, Дом здравља и Црвени крст организовали су јавну акцију на тргу поводом обележавања Светског дана здравља. Како је слоган овогодишње акције „Здравље за све“, а посвећен је доступности здравственој заштити, акција на кикиндском тргу обухватила је најмлађе и најстарије суграђане.

Магистар медицинских наука др Бранислав Хачко, шеф одсека за промоцију здравља Завода за јавно здравље Кикинда, објаснио је да Светски дан здравља подиже свест здравственим службама и становништву да доступност здравствене заштите треба да буде једнака за све. Он је рекао да је данашња манифестација посвећена свим грађанима, али да је важно да акценат буде на млађој популацији. – Јачање здравственог потенцијала подразумева неговање здравих стилова живота кроз адекватну исхрану, физичку активност, воду, сунчеву светлост, одмор, свеж ваздух, позитивне животне ставове, равнотежу са животном средином, добре одлуке, мотиве и тако даље. Ако имамо становништво које није под утицајем фактора ризика, као што је алкохолизам, наркоманија, болести итд, ми ако улажемо у њихову свест, у њихове здраве стилове живота стварамо добар здравстевни потенцијал и будућу здраву нацију. То је идеја Светског дана здравља – објаснио је др Хачко.

Јавној акцији придружила су се деца предшколске установе, која су након одслушаног предавања своје представе о здрављу предочила у цртеже, а како је рекла главна сестра патронажне службе Дома здравља Оливера Вучковић Попов отворили су и ликовни конкурс за најмлађе суграђане. – Деца из предшколске установе ће нам у току ове недеље цртати на тему „Здравље нема цену“. Најбољи радови биће изложени у Галерији Културног центра и наредног уторка у 18:00 часова наградићемо три најбоља цртежа – најавила је главна сестра Вучковић Попов.

Одрасли суграђани на данашњој акцији могли су да преконтролишу крвни притисак и ниво шећера у крви, али и да добију савете лекара о здравим стиловима живота. Поред тога, запослени у служби Хитне помоћи едуковали су грађане о начину пружања прве помоћи код застоја рада срца.

Светски дан здравља сваке године обележава се 7. априла, али како се ове године навршава 70 година од првог обележевања овог важног датума активности у вези са њим организују су током целе недеље.