ZZJZ Kikinda - zgrada

Борба против наркоманије

Борба против наркоманије, важна је едукација: Да ђаке науче да кажу “не” дрогама

narkomanije

Намера државе да стане на пут дилерима који опседају школе и нуде наркотике средњошколцима, а често и основцима не огледа се само у хапшењу људи “с оне стране закона”, него и у превенцији. Формирамо је 48 стручних тимова који ће радити у 1.700 школа, а њихов задатак је да ђацима укажу на штетност дрога, а родитељима на промене у понашању деце која су почела да користе опијате.

hackoКоординатор Тима за борбу против наркоманије у Севернобанатском округу, др Бранислав Хачко, саопштио је да су током октобра посетили пет основних школа. Трибинама је присуствовало око 800 ђака и око стотину наставника:

– Ове трибине су намењене ученицима седмих разреда основних, али и првих разреда средњих школа. Реализују се одвојено од трибина намењених наставницима. Деци смо причали о здравим стиловима живота, о јачању здравственог потенцијала. Појаснили смо им да је важно да кажу “не” вршњацима, друштву и окружењу, уколико дођу у контакт са психоактивним суспстанцам- навео је др Хачко.

Он каже да ће чланови Тима за борбу против наркоманије посетити и преостале школе у Севернобанатском округу. У програм превенције у борби против наркоманије укључени су представници полиције, правосуђа, основних и средњих школа, Канцеларије за младе, Центри за социјални рад и здравствене установе. Један тим ради са ученицима, а други са просветним радницима и родитељима. Кикиндски Завод за јавно здравље координатор је националног пројекта борбе против наркоманије у нашем региону.