Zdravo, kako ste?

ИСТРАЖИВАЊЕ ЗДРАВЉА СТАНОВНИШТВА СРБИЈЕ, 2013. ГОДИНЕ

ИНФОРМАТИВНА КАМПАЊА: ,,ЗДРАВО, КАКО СТЕ?“

 

У периоду од 4. октобра – 30. новембра 2013. године Министарство здравља Републике Србије спроводи истраживање здравља становништва на територији Србије, у сарадњи са Институтом за јавно здравље Србије ,,Др Милан Јовановић Батут“, у оквиру реализације пројекта „Пружање унапређених услуга на локаном нивоу“-ДИЛС који се финансира из кредита Светске банке.

Истраживање ће обухватити 6500 домаћинстава, односно њихове чланове старије од 7 година, на територији целе Републике Србије, у градским и сеоским срединама, одабраних методом случајног узорка.

Учешће у истраживању је добровољно, а разговор са члановима домаћинства, као и мерење висине, тежине и крвног притиска, обавиће професионални тимови анкетара, уз подршку медицинских радника.

Садржај упитника сачињен је на основу препорука Светске здравствене организације и истраживања здравља која се спроводе у земљама Европске Уније, чија методологија је у потпуности преузета (EHIS), као и на основу упитника из претходна два истраживања спроведена 2000. и 2006. године.

Тајност и поверљивост добијених информација су загарантоване јер ће се сви подаци добијени из разговора са учесницима у анкети посматрати само групно и користиће искључиво за анализе.

Подаци добијени из истраживања здравља становништва, и то на основу изјава самих грађана, показаће до каквих је промена дошло у понашању и навикама, као и потребама које су повезане са здрављем и коришћењем здравствене заштите.

На тај начин биће омогућено ефикасно планирање даљих активности и мера Министарства здравља Републике Србије, са акцентом на превенцију и модификацију фактора ризика за настанак масовних незаразних болести (кардиоваскуларних обољења и стања, малигних болести, шећерне болести, поремећаја менталног здравља, хроничне опструктивне болести плућа и хроничних обољења мишићно-коштаног система) у складу са стратегијом масовних незаразних болести регионалног комитета Светске здравствене организације за Европу.

 

Dodatne informacije možete dobiti na web sajtu:   http://www.stanjezdravlja2013.rs

A na Youtube-u se nalazi i TV spot:   http://www.youtube.com/watch?v=oIzs-beraY