Исхрана

Током лета када температура ваздуха пређе 32 степен °C, потребно је да се људи придржавају адекватног хигијенско-дијететског режима како не би дошло до поремећаја здравља као што је: топлотни удар, топлотни грчеви, сунчаница, опекотине, дехидратација, колапс.

Тај режим подразумева:

1. Не излагати се директном сунчевом зрачењу без потребе.
2. У периоду дана од 11 до 16 часова, када је сунчево зрачење најинтензивније бирати сеновита места, паркове или бити у затвореном простору.
3. Носити лагану одећу од природних материјала (памук, свила, лан) која је комотна - не стеже, светлијих боја и која је хигроскопна (упија влагу-зној).
4. Носити шешире или капе, како би се заштитила глава од директног зрачења.
5. Носити наочаре за сунце са УВ (ултравиолетни) филтером како би се заштитиле очи.
6. Кожу лица и тела заштити хидрантним кремама и кремама које имају УВ заштитни филтер.
7. Смањити унос хране, поготово масних и јако слатких намирница и алкохола. Уносити храну богату витаминима (антиоксидантним-А, Е, Ц витамин) и минералним материјама (Zn, Mg, Se..) у првом реду намирнице из група воћа и поврћа.
8. Уностити довољно течности. Наиме изузетно је важно да организам буде довољно хидриран због појачаног знојења на високим температурама, дакле потребно је уносити течности са повећаним садржајем минерала - минерална вода, воћни сокови.
9. Тежак физички рад и рад на отвореном, није препоручљив на температури преко 32 степена °С.

ГОЈАЗНОСТ

Гојазност (лат. obesitas) је хронична болест, која се испољава прекомерним накупљањем масти у организму и повећањем телесне масе.

Свако повећање телесне масе за 10% и више од идеалне, означава се као гојазност. СЗО је проценила да је 1/3 људи гојазно у свету од чега више жене него мушкарци. У Србији је 54% одраслог становништа гојазно, као и 18% деце. У Војводини је проценат сличан за читаву популацију, а у узрасту преко 45 година проценат гојазних је чак 74% (73% мушкарци, 75% жене).