ЗЗЈЗ Кикинда je за сезону 2019/2020 за територију округа добио 8200 доза вакцине против сезонског грипа и извршио дистрибуцију свим ДЗ на територији округа. Ове године је испоручено 3050 више доза вакцине против грипа у односу на предходну годину због повећаног интересовања за вакцинацију.

До сада је у Севернобанатском округу вакцинисано око 6000 особа, међу којима је ове године вакцинисан и велики број радника запослених у здравственим установама и установама социјалне заштите, што представља знатно више имунизованих лица против грипа у односу на исти период прошле године. Спровођење вакцинације против грипа је у циљу смањења оболевања и умирања као и смањења преношења вируса грипа у породици, колективу и популацији.

Подсећамо на опште мере превенције грипа :


• Правилно одлагање употребљених марамица- након брисања носа не држати марамицу по џеповима, у рукама или у рукаву, већ је одложити у канту за смеће;
• Хигијена руку топлом водом и сапуном, нарочито након брисања носа и кијања;
• Редовна исхрана богата витаминима и уношење довољно течности у организам;

• Избегавање исцрпљивања организма и одмарање;
• Редовно проветравање и осунчавање просторија;
• Редовно чишћење, усисавање и влажно пребрисавање подова;
• Редовно чишћење предмета опште употребе-мобилних телефона, тастатуре компјутера, миша, дечијих играчака (крпене играчке прати у веш машини а пластичне у топлој сапуници).

Епидемиолошка ситуација

На основу извештаја сентинел надзора над грипом а за 7. недељу надзора у сезони 2019/2020. године у Војводини а тако и у Севернобанатском округу, регистрована инциденција обољења сличних грипу је на нивоу уобичајеном за ванепидемијски период.

На основу регистроване инциденције обољења сличних грипу интензитет активности вируса грипа је низак. Највише вредности специфичних стопа инциденције обољења сличних грипу и акутних респираторних инфекција регистроване су у најмлађем (0-4) узрасту. До сад нема лабораторијске потврде о циркулацији грипа међу становништвом Севернобататског округа.