И ове године као и ранијих година обележавамо Светски АИДС дан, 1.децембр. Слоган овогодишње кампање је „ДРУШТВО ДОПРИНОСИ НАПРЕТКУ“.ЗЗЈЗ Кикинда се прикључује многобројним организацијама у обележавању овог дана.

Активности које прате обележавање 1. децембра ,а које почињу недељом тестирања која му поретходи, добар су пример јединствености и свеобухватности националног одговора на епидемију узроковану ХИВ-ом, при чему свака институција, установа, организација и/или удружење преузима водећу улогу у оквиру својих компетенција, међусобно се допуњујући.

Према званично доступним подацима у Србији тренутно живи 2756 особа којима је дијагностикована HIV инфекција, а процењује се да у нашој земљи још минумум 400 особа не зна да је инфицирано HIV-ом. Знајући да HIV инфекција може дуги низ година протицати без икаквих знакова и симптома, једини начин да се открије HIV инфекција је да се особа која је имала неки ризик тестира на HIV( извор ИЗЈЗ Србије- Београд).

У овој години Војводина регистрије 57 новооболелих , 20 оболелих и 8 умрлих. Са ХИВ-ом у Покрајини тренутно живи 519 особа (извор ИЗЈЗ Војводине –Нови Сад).

На територији Севернобанатског округа у 2019.години имамо 3 новооткривена случаја инфекције ХИВ-ом, једна особа је оболела а једна умрла особа (извор ИЗЈЗ Војводине –Нови Сад).

Од 1985.године на територији округа регистроване су 23 особе инфициране овим вирусом, од којих је њих 13 оболело а 9 умрло (7 особа је умрло од ХИВ-а а 2 особе су умрле са ХИВ-ом тј., разлог смрти је неки други узрок смрти). Са ХИВ-ом тренутно на територији Севернобанатског округа живи 14 особа.

И да се подсетимо како се ХИВ преноси, односно на који начин се не може инфицирати ХИВ-ом.

• ХИВ се преноси на следеће начине:

1. Сексуалним односом без заштите тј. без кондома (анални, вагинални и орални секс, при чему највећи ризик носи незаштићени анални сексуални однос);

2. Са заражене мајке на дете (у току трудноће, порођаја и дојења);

3. Разменом игала и шприцева код интравенске употребе наркотика.

4. При тетовирању, пирсовању… (уколико се обавља нестерилизованим апаратима и у нехигијенским условима);

• ХИВ се никако не преноси на следеће начине:

1. Боравком у истој просторији: социјалним контактом као што је разговор, поглед, дружење…,

2. Додиром тј. контактом, као што је руковање и загрљај;

3. Кашљањем или кијањем, преко зноја или суза;

4. Пољупцем;

5. Коришћењем истог купатила или тоалета;

6. Коришћењем исте чаше/шоље или истог прибора за јело који је користила особа инфицирана ХИВ-ом;

7. Коришћењем исте постељине или пешкира;

8. Контактом са предметима на јавним местима (телефонска говорница, држачи у јавном превозу…);

9. Коришћењем истог базена или сауне;

10. Преко животиња или убодом инсеката (комарци, крпељи…),

11. Конзумирањем хране коју је припремила ХИВ позитивна особа.