Светски дан борбе против рака се обележава 4. фебруара као глобална иницијатива коју предводи Унија за међународну контролу рака (УИЦЦ). Подижуцћи светску свест, побољшавајући образовање и подстичући на личне, колективне и владине акције Светски дан рака прерастао је у позитиван покрет за све

Рак је болест која се јавља када промене у групи нормалних ћелија у телу доводе до неконтролисаног, ненормалног раста који формира квржицу звану тумор; то важи за све карциноме осим леукемије (карцином крви). Ако се не лечи, тумори могу нарасти и проширити се у околно нормално ткиво, или у друге делове тела путем крвотока и лимфног система, и могу утицати на дигестивни, нервни или неки други систем или ослобађати хормоне који могу утицати на функцију тела.

У Србији водећи узроци оболевања и умирања од рака су готово идентични водећим узроцима оболевања и смртности од малигних тумора у већини земаља у развоју. Мушкарци у нашој средини највише оболевају и умиру од рака плућа, дебелог црева и простате. Код жена малигни процес је најчешће локализован на дојци, дебелом цреву, плућима и грлићу материце, који су и најчешће узрок смртног исхода од рака код наших жена.

Сви ми имамо улогу у смањењу глобалног утицаја рака.

Око 30% свих смртних исхода од малигних болести последица је пушења, прекомерне телесне тежине, неправилне исхране, недовољне физичке активности и конзумације алкохола.

Чак 40% малигних болести може бити избегнуто једноставним мерама: престанком пушења, ограниченим конзумирањем алкохола, избегавањем сувишног излагања сунцу, задржавањем просечне тежине конзумирањем здраве хране, вежбањем, као и заштитом од инфекција које се могу развити у рак.

Овогодишња тема Светског дана рака, „Ја јесам и хоћу“, говори о Вама и Вашој обавези да делујете. Верујемо да својим позитивним акцијама заједно можемо постићи циљ смањења броја преране смрти од рака и незаразних болести за једну трећину до 2030. године.

Кључне чињенице о раку:

* Сваке године од рака умре 9,6 милиона људи.

* Барем трећина уобичајених карцинома може се превентивно уклонити.

* Рак је други водећи узрок смрти у свету.

* 70% смртних случајева од рака догађа се у земљама са нижим и средњим приходима.

* Сваке године се може спасити до 3,7 милиона живота применом одговарајућих стратегија за превенцију, рано откривање и лечење.

Сада нам је време за дело!

http://www.worldcancerday.org/