Светски дан вода 2021. године биће обележен 22. марта у сарадњи са Градом Кикинда, симболично на Старом Језеру.

Овогодишњи Светски дан вода има за циљ да подигне свест о глобалној кризи са водом, а основни фокус обележавања је подршка постизању циља одрживог развоја (СДГ) 6: вода и санитација за све до 2030. године.

Тема Светског дана вода 2021. је вредновање воде. Вредност и значај воде је много већи од цене коју вода има. Значај воде је огроман а улога воде веома комплексна за хигијену насеља, домаћинства, за узгој и производњу хране, личну хигијену, здравство, образовање, економију и интегритет нашег природног окружења. Ако занемаримо било који аспект, ризикујемо да лоше управљамо овим коначним, незаменљивим ресурсом. СДГ 6 треба да обезбеди воду и канализацију за све. Без свеобухватног разумевања праве, вишедимензионалне вредности воде, нећемо моћи да заштитимо овај критични ресурс у корист свих.

Сектор хијене и хумане екологије Завода за јавно здравље Кикинда врши узорковање и анализе скоро свих врста вода: вода за пиће, подземна, површинска, отпадна, базенска, индустријска-расхладна и котловска вода, као и вода за специјалне намене као што је на пример вода за хемодијализу.

У домаћинствима, школама и на радним местима вода може значити здравље, хигијену, достојанство и продуктивност. На културним, верским и духовним местима вода може значити везу са стварањем, заједницом и собом. У природним просторима вода може значити мир, склад и очување.

Данас је квалитет вода све лошији због пораста броја становништва, све већих захтева пољопривреде и индустрије и погоршања утицаја климатских промена. Време је да се запитамо колико вреднујемо воду која основни предуслов живота свих живих бића, и предузмемо све могуће мере ради очувања њеног квалитета.

Придружите се разговору о томе шта за вас значи вода – ВРЕДНУЈМО ВОДУ!

Текст преузет и адаптиран са https://www.worldwaterday.org/