“Unapređenje mentalnog zdravlja porodice – Podrška od samog početka” je programski zadatak  u okviru Posebnog programa iz oblasti javnog zdravlja AP Vojvodine za 2022. godinu, koji sprovodi Institut za javno zdravlje Vojvodine pod pokroviteljstvoPokrajinskog sekretarijata za zdravstvo AP Vojvodine, a u saradnji sa zavodima za javno zdravlje u Vojvodini.   

Ovaj programski zadatak je prvi put predstavljen 2020. godine.

Uz slogan „Podrška od samog početka“, programski zadatak ima za cilj da osnaži porodicu od momenta formiranja partnerskog odnosa i odluke o zajedničkom životu, preko momenta planiranja roditeljstva i životnih događaja i izazova koji mogu da prate taj period, te nastavlja da prati teme koje se tiču roditeljstva i razvojnih zadataka dece predškolskog i školskog uzrasta.

Ove godine, u okviru programskog zadatka, bavili smo se sledećim temama: podrška porodici koja se suočava sa poteškoćama sa začećem (neplodnost); rođenje deteta sa invaliditetom, smetnjama/poteškoćama u razvoju ili većim zdravstvenim problemom (kako biti roditelj za podršku detetu i kako samopodržati sebe, ili tražiti psihološku pomoć); kao i podrška porodici dece predškolskog i školskog uzrasta.

Pozivamo vas da pročitate naše psihološke tekstove koji se nalaze na posebnom sajtu programskog zadatka i pronađete brojne savete iz oblasti roditeljstva:

https://izjzv.org.rs/app/podrska_od_samog_pocetka/

 

Više o ovogodišnjim temama možete pročitati i u brošurama koje je Institut za javno zdravlje Vojvodine pripremio u saradnji sa stručnjacima:

 

Brošure koje je Institut pripremio u toku 2020. i 2021. godine možete preuzeti klikom na sledeće naslove:

Za sve informacije o programskom zadatku pozivamo vas da pratite Fejsbuk i Instagram profil ovog programskog zadatka.