Саветовалиште за правилну исхрану ради у оквиру Центра за хигијену и хуману екологију Завода за јавно здравље Кикинда од средине 2009 године.

Корисници саветовалишта су особе које имају болести или стања код којих правилном исхраном, односно адекватним хигијенско-дијететским режимом, битно утичемо на ток болести или лечимо болест, као што је гојазност, потхрањеност, поремећена толеранција на глукозу, поремећен метаболизам липопротеина, атеросклероза и болести настале као последица зачепљења крвних судова, болести гастроинтестиналног тракта и др. Све већи број корисника наших услуга су деца, нарочито гојазна деца.

Гојазност је болест од које болује свака друга одрасла особа код нас. Ова болест представља фактор ризика за низ других болести из групе масовних незаразних болести (шећерна болест, болести крвних судова срца и мозга и др.). Стога желимо да укажемо грађанима на неопходност раног откривања и лечења гојазности као једну од најважних превентивних мера у очувању здравља. Третман гојазности поред дијететског режима (који укључује режим правилне хидрације) подразумева и режим физичке активности.

Саветовалиште ради сваког радног дана, а термини се заказују.