Oве године се обележава XVII Европска недеља превенције рака грлића материце од 23-29. јануара.

Слоган овогодишње кампање је „РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ – РАК КОЈИ МОЖЕМО СПРЕЧИТИ“, а она има за циљ да жене свих животних доби подстакне да размишљају о значају очувања свог репродуктивног здравља, као и да их мотивише да у току године одвоје макар један дан за посету свом лекару и обаве неки од доступних превентивних прегледа којима се могу благовремено открити ране премалигне промене и спречити даљи развој болести и њен крајњи фатални исход.

За готово све случајеве рака грлића материце одговоран је Хумани папилома вирус (ХПВ).

 

Под високим ризиком од настанка рака грлића материце су жене:

•    пушачи,
•    са ослабљеним имуним системом (ХИВ инфекција, имуносупресивна терапија),
•    које су рано ступиле у сексуалне односе (пре 16. године живота)
•    које су имале велики број сексуалних партнера,
•    које упражњавају сексуалне односе без заштите (кондома),
•    које не иду на редовне контролне прегледе,
•    које више година користе оралне контрацептиве,
•    са прекомерном телесном тежином,
•    са честим упалама вагине и материце.

 

Рак грлића материце је  годинама један од водећих узрока обољевања и умирања у женској популацији у нашој земљи. Сваке године око 1.000 жена оболи и приближно 500 изгуби живот у Србији од ове болести која се може спречити. Управо зато, неопходно је истаћи значај доступних мера превенције.

 

КАКО СЕ СПРЕЧАВА ХПВ ИНФЕКЦИЈА?

Примарна превенција обољења изазваних ХПВ се спроводи вакцинацијом. Тако се подстиче имунитет организма, како би се спречио настанак инфекције која може довести до појаве озбиљних здравствених проблема, као што је рак грлића материце.

ХПВ вакцина је бесплатна и може да се добије у свим домовима здравља широм Србије. Вакцинација се препоручује девојчицама и дечацима школског узраста.

ХПВ вакцина препоручује се и дечацима! Помаже у превенцији ХПВ инфекције која код мушкараца може довести до рака завршног дела дебелог црева, ждрела, пениса и гениталних брадавица. Вакцинацијом дечака смањује се могућност ширења ХПВ инфекције. До сада је преко 30 земаља увело програм ХПВ вакцинације дечака између осталих и наша земља.

 

ДА ЛИ ЈЕ ХПВ ВАКЦИНА БЕЗБЕДНА?

Да! Пре почетка примене ХПВ вакцина је прошла дугогодишња детаљна испитивања њене безбедности. Од 2006, када је започета примена ХПВ вакцине, код више од 1 милион учесника у преко 100 студија које су пратиле безбедност ХПВ вакцине није забележен ниједан случај озбиљних нежељених реакција које се могу довести у везу са применом ХПВ вакцине. До сада је у преко 140 земаља дато више од 500 милиона доза ХПВ вакцине.

Позитивни примери земаља, које спроводе вакцинацију деце против ХПВ инфекције, попут Шведске, Португала, Данске, Велике Британије и Аустралије бележе значајан пад стопе обољевања од рака грлића материце и осталих болести изазваних ХПВ за око 80 одсто.

 

Секундарна превенција укључује скрининг и рано откривање асимптоматских облика болести. У нашој земљи се као мера секундарне превенције спроводи скрининг на рано откривање рака грлића материце.

Треба напоменути да су вакцинација и превентивни прегледи методе превенције које могу елиминисати појаву овог обољења, што је и циљ Светске здравствене организације.

 

ЗАШТО СУ ВАЖНИ ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ?

Циљ редовних превентивних прегледа је откривање почетних промена на грлићу материце пре него што се малигно обољење развије. Што се промене раније открију, лечење је лакше и успешније. Када се рак већ развије, третман постаје тежи, а његов успех је мање загарантован.

Запамтите, у почетним стадијумима болести најчешће нема никаквих симптома!

 

ХПВ вакцина је

безбедна и ефикасна и

представља најбољу превенцију

од рака грлића материце!

 

ЗАЈЕДНО ПРОТИВ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ