Март је месец када се многобројним активностима скреће пажња јавности на распострањеност малигних болести и на подизање свести  о значају превентивних прегледа у раном откривању болести.

Рак је други водећи узрок смрти на глобалном нивоу, што представља процењено 9,6 милиона смртних случајева, или један од шест смртних случајева, у 2018. рак плућа, простате, колоректума, желуца и јетре су најчешће локализације малигних болести код мушкараца, док су рак дојке, карцином дебелог црева, плућа, грлића материце и тироидне жлезде најчешће локализације код жена. Према најновијим проценама СЗО и Међународне агенције за истраживање рака, само у Европи је оболело више од пола милиона жена од рака дојке. Жене у Србији налазе се у високом ризику умирања од рака дојке.

Оптерећење карциномима наставља глобално да расте, стварајући огроман физички, емоционални и финансијски притисак на појединце, породице, заједнице и здравствене системе. Многи здравствени системи у земљама са ниским и средњим приходима најмање су спремни да се изборе са овим теретом, а велики број пацијената са раком широм света нема приступ правовременој квалитетној дијагнози и лечењу. У земљама у којима су здравствени системи јаки, стопе преживљавања од многих врста карцинома се побољшавају захваљујући доступном раном откривању, квалитетном лечењу и бризи за преживљавање.

Нове смернице Светске здравствене организације (СЗО) имају за циљ да побољшају шансе за преживљавање људи који живе са раком, тако што ће усмерити здравствене службе да се фокусирају на рано дијагностификовање и лечење ове болести. Један од проблема је што се многи случајеви рака открију прекасно. Чак и у земљама са развијеном здравственом службом, многи случајеви рака се откривају у узнапредовалој фази када је теже успешно лечење.

У Србији су донети национални програми за скрининг рака грлића материце, рака дојке и рака дебелог црева, који ће у наредном периоду значајно смањити оболевање и умирање од наведених локализација малигних тумора. На скрининг рака дојке позивају се жене старости од 50 до 69 година. Мамографски прегледи предвиђени су да се раде свим женама наведеног узраста на две године. Скринингом на карцином грлића материце обухваћене су жене узраста од 25 до 64 године, које се позивају на превентивни гинеколошки преглед и Папа тест једном у три године. Циљна група за тестирање на рак дебелог црева обухвата грађане оба пола старости од 50 до 74 година, који се једном у две године позивају на тестирање на скривено крварење у столици. Скрининг програми имају за циљ откривање болести у фази пре појаве симптома, чему следе даља дијагностика и лечење. Ефективност скрининг програма је значајна, али проблем представља чињеница да из различитих разлога, нису могући скрининг програми за све малигне болести. Овај податак додатно наглашава значај раног постављања дијагнозе.

Правовременом применом одговарајуће савремене терапије и даљим континуираним третманом, могуће је очувати здравље и значајно унапредити квалитет живота оболелих .

 

Више података на:

https://www.batut.org.rs/index.php?content=2577

https://www.skriningsrbija.rs/srl/vesti/41284/detaljnije/w/0/mart-mesec-borbe-protiv-raka-prevencija-malignih-tumora-obolevanje-i-umiranje-od-raka-u-svetu-i-srbiji/