Светски дан борбе против туберкулозе 2023, са темом „Да! Можемо окончати туберкулозу!’, има за циљ да инспирише наду и подстакне руководство на високом нивоу, повећана улагања, брже прихватање нових препорука СЗО, усвајање иновација, убрзано деловање и мултисекторску сарадњу у борби против епидемије туберкулозе.

Туберкулоза је заразна болест коју изазива бактерија (бацил) туберкулозе. Инфекција се преноси ваздухом, изузетно ретко на други начин. Најважнији извор преношења инфекције су болесници са плућном туберкулозом. Када особа са нелеченом заразном туберкулозом плућа кашље, кија, смеје се или говори, она избацује у ваздух бациле заједно са капљицама пљувачке. Ове веома мале честице дуго лебде у ваздуху и до преношења инфекције долази када друга особа удахне заразне капљице са  бацилима туберкулозе.

Ако особа има добру отпорност организма, инфекција са удахнутим бацилима се савлада у зачетку и до болести најчешће и не долази. Свега 10% инфицираних особа ће се касније у току живота разболети од туберкулозе, а најчешћи разлог је пад отпорности организма изазван стресом, неуредним животом, неухрањеношћу, лошим условима живота, алкохолизмом, неком дуготрајном болешћу, ХИВ инфекцијом, итд.

Туберкулоза се може појавити у било ком делу тела, али најчешће се јавља у плућима. Најчешћи симптоми плућне туберкулозе су кашаљ, некад са појавом крви у испљувку, повишена температура, ноћно знојење, губитак апетита, мршављење и општи осећај слабости.

Дијагноза туберкулозе се поставља на основу клиничких и радиографских налаза, посебно рентгенског снимка плућа, а потврђује се микроскопским налазом бацила у биолошким материјалима и растом колонија бацила туберкулозе на културама.

Ова година је критична, са приликама да се повећа видљивост и политичка посвећеност на састанку УН-а о туберкулози 2023. године. У центру пажње Светског дана борбе против туберкулозе биће апеловање на земље да појачају напредак у борби против туберкулозе. СЗО ће такође упутити позив на акцију да се убрза увођење нових краћих оралних режима лечења ТБЦ резистентне на лекове које препоручује СЗО.

Светски дан борбе против туберкулозе обележава се сваке године 24. марта како би се подигла свест о туберкулози и напорима да се оконча глобална епидемија, обележавајући дан када је 1882. године откривена бактерија која изазива туберкулозу.

 

Више о туберкулози:

https://www.who.int/campaigns/world-tb-day/2023

https://www.batut.org.rs/index.php?category_id=183