Међународни месец борбе против рака дојке, обележава се у октобру месецу широм света, да би се скренула пажња на распрострањеност ове болести и подигла свест о значају превентивних прегледа, у циљу раног откривања и правовременог започињања лечења особа оболелих од карцинома дојке и на тај начин смањила смртност од ове болести.

Када се открије на време рак дојке је излечив у преко 90% случајева, јер су тада терапијске могућности веће и лечење ефикасније, чиме се подиже квалитет живота оболелих жена.

Рак дојке представља водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести широм света. Према проценама Међународне агенције за истраживање рака (енг. Интернатионал Аганцy фор Ресеарцх он Цанцер – ИАРЦ), у свету је, од рака дојке, током 2020. године регистровано више од 2.260.000 новооболелих и скоро 685.000  умрлих жена свих узраста.

У Европи је, у истој години, регистровано више од пола милиона новооболелих и скоро 142.000 умрлих жена од рака дојке.

Рак дојке представља водећи малигни тумор у оболевању и умирању жена у Србији. Такође, рак дојке је један од водећих узрока превремене смрти код жена у Србији и мерен годинама изгубљеног живота, карцином дојке је на трећем месту као узрок смрти код жена старости од 45. до 64. године, после цереброваскуларних болести и исхемијске болести срца.

Ове бројке нас опомињу и уједно указују на озбиљност проблема оболевања од карцинома дојке, наглашавајући значај свакодневног практиковања здравих стилова живота, редовног самопрегледа дојки најмање једном месечно и редовних одлазака на ултразвучне и мамографске прегледе и контроле било у склопу скриниг програма карцинома дојке или на основу упута и препорука лекара из разлога што се рак дојке данас може успешно лечити. За бољи успех лечења важно је правовремено открити болест и започети терапију. Зато је веома важно да се жене саме прегледају, или да учествују у организованим лекарским прегледима за рано откривање и превенцију карцинома дојке.

Препоруке су да свака жена након 20-те године живота, треба сама једном месечно да уради самопреглед дојки, у периоду између 5-ог и 10-ог дана од почетка менструалног циклуса. Жене у менопаузи преглед изводе увек истог датума у месецу. Месечним самопрегледом дојке упознајете грађу својих дојки и на тај начин можете да препознате сваку нову промену у њима.

Уколико током прегледа дојки приметите увећање дојке, које раније није постојало, чворић, квржицу или задебљање на било ком делу дојке, промењену боју и изглед коже дојке  са црвенилом, појавом набора, исцедка из брадавице (ван периода дојења), променом изгледа брадавица које постају увучене, чвор у пазушној јами… – нема потребе за паником, али је потребно да се обавезно посаветујете са својим изабраним доктором.

Осим редовног самопрегледа дојке, ултразвучни преглед дојки је најчешће метода избора за преглед жена млађих од 35 година живота. Преглед може трајати и до 30-ак минута, а најбоље је га је обавити по завршетку менструалног циклуса, када су дојке мање болне и напете, код специјалисте радиолога који је едукован за ту врсту прегледа.

Мамографија је метода избора за преглед жена након 50. године живота као и жена након 40. године живота са присутним факторима ризика за настанак карцинома дојке посебно код жена са позитивном породичном анамнезом карцинома дојке код блиских сродника.

Фактори ризика за настанак карцинома дојке: 1. женски пол, 2. узраст- старије животно доба, 3. породична историја болести , 4. рана прва менструација и касна менопауза, 5. други фактри ризика (број порођаја, године при рођењу првог детета, гојазност, егзогени естрогени, конзумација алкохола, пролиферативне болести дојке, физичка неактивност… ). Неке од ових фактора није могуће мењати, док је на друге могуће утицати. Висока учесталост оболевања од рака дојке мора се у извесној мери приписати чињеници да до данас нису откривени или до краја разјашњени сви узроци његовог настанка, што додатно наглашава да је поред мера примарне превенције од кључног значаја рано откривање рака дојке.

Рак дојке се код знатног броја жена у Србији открива касно. Студије су показале да је у Србији код мање од трећине жена (28,4%) дијагностикован малигни тумор који је мањи од 2 цм и локализован је на ткиву дојке. Нажалост, студије су показале да је код скоро 50% жена његова величина била преко 2 цм, са већ постојећим ближим или удаљеним метастазама, што може представљати један од разлога велике смртности жена оболелих од рака дојке у Србији. Имајући ово у виду, као једина ефикасна мера за смањење стопе умирања од ове болести је рано откривање, односно секундарна превенција.

Откривањем рака дојке у раној фази болести знатно се повећава успешност лечења. Правовременом применом одговарајуће савремене терапије и даљим континуираним третманом, могуће је значајно унапредити здравствено стање и квалитет живота оболелих жена.