Грозница Западног Нила је вирусно обољење које се преноси убодом комарца. Главни вектор (преносилац) је врста комарца одомаћена код нас-Culex pipiens. Главни резервоар заразе се различите врсте птица, у којима се вирус одржава, док је човек случајни домаћин, јер се  вирус не преноси са оболеле на здраву особу.

Симптоми грознице Западног Нила настају 3 до 14 дана након убода зараженог комарца. Период инкубације дужи је код особа са ослабљеним имунитетом. Код око 80% инфицираних особа болест протиче без икаквих симптома. Око 20% заражених особа има благу клиничку слику у виду грознице, главобоље, мучнине, повраћања, што понекад може да буде праћено отоком лимфних жлезда или појавом осипа на кожи груди, леђа или стомака. Обично поменути симптоми пролазе у року од пар дана, мада су забележени случајеви када је обољење трајало и више недеља. Код једног оболелог на 150 инфицираних долази до развоја тешке клиничке слике, односно неуроинвазивног облика болести са упалом мозга и/или можданица. Осетљивост на инфекцију вирусом грознице Западног Нила у хуманој популацији је општа. Међутим, особе изнад 50 година старости имају већи ризик од настанка неуроинвазивног облика болести и требало би да обавезно спроводе мере превенције против убода комараца. Присутна хронична обољења, као што су имуносупресија, дијабетес и обољења кардиоваскуларног система, могу да буду независни фактори ризика за појаву тежег облика болести.

Превентивне мере за спречавање настанка грознице Западног Нила су:

  1. Систематско и организованао запрашивање комараца.- дезинсекција.
  2. Редукција броја комараца на отвореном – исушивањем извора стајаће воде и елиминисањем места на која се склањају комарци и на којима полажу јаја..
  3. Редукција броја комараца у затвореном простору
  4. Препоручује се употреба заштитних мрежа или комарника на вратима и прозорима, тако да комарци не могу да продру у затворен простор.

Мере личне заштите – Већина комараца је активна у зору и сумрак, па треба избегавати боравак ван куће у овом периоду уколико је то могуће. Потребно је користити репеленте (нпр. Аутан) током боравка на отвореном, уз истовремено ношење одеће са дугачким рукавима и ногавицама. Када су у питању специфичне мере превенције треба нагласити да вакцина против грознице Западног Нила за примену код људи не постоји, али су испитивања у току.