20. март је дан када се обележава Национални дан борбе против рака дојке. Сви укључени у обележавање овог датума имају за циљ да укажу на значај редовних прегледа и превенције карцинома, а тежња је да се жене подстакну да промене своје лоше навике и да на време реагују.

Рак дојке представља водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света. Према подацима Светске здравствене организације, 2022. године било је 2,3 милиона жена са дијагнозом рака дојке и 670 000 умрлих широм света.

Малигнитет ове локализације је водећи малигни тумор у оболевању и умирању код жена у Србији. Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”Малигни тумори у Републици Србији 2021- регистровано је 4447 новооболелих и 1765 умрлих жена од рака дојке.

Рак дојке је најчешћи малигни тумор у женској популацији и у Севернобанатском округу.

На основу података Регистра за рак Завода за јавно здравље Кикинда, рак дојке се налази на првом месту и чини око 25% од укупног броја новооболелих од свих врста рака код жена. У последњих пет година,у нашем округу  највише је  оболелих  жена старијих од 70  година.

Висока учесталост оболевања од рака дојке мора се у извесној мери приписати чињеници да до данас нису откривени или до краја разјашњени сви узроци његовог настанка, па су домети примарне превенције, у том смислу, лимитирани. Имајући ту врсту ограничења у виду, као једино доказано ефикасно решење за смањење стопе умирања од ове болести намеће се њено рано откривање, односно секундарна превенција.

Три кључне активности за постизање овог циља су:

–  рано откривање,

–  правовремена дијагноза, и

–  свеобухватан третман рака дојке.

Једна од метода раног откривања је самопреглед дојки.

Самопреглед дојки треба да ради свака девојка, почевши од навршене 20. године живота.

Пошто су осетљиве на промену концентрације женских полних хормона (естрогена и прогестерона), дојке се током месечног циклуса непрестано помало мењају. Тако су пред менструацију често болне и повећане, а у раздобљима праћеним значајнијим хормонским променама, груди могу и дужи временски период бити преосетљиве и увећане, што све може изазвати непотребну и неосновану узнемиреност и страх током самопрегледа.

Управо зато, жена у репродуктивној доби би преглед требало да обавља између 5. и 10. дана након првог дана појаве менструације јер су дојке тада најмекше.

Током трудноће, самопреглед би требало обављати првог дана у сваком месецу.

Више о самопрегледу на линку

Рано откривање се постиже и скрининг прегледом.

Пратећи препоруке Светске здравствене организације и искуства европских земаља у спровођењу популационих скрининг програма, у Републици Србији је у децембру 2012. године започет програм организованог скрининга рака дојке код жена старости од 50 до 69 година, који има за циљ смањење смртности и унапређење квалитета живота жена оболелих од ове болести.

У нашем округу овакав организовани скрининг се спроводи у општини Сента.

https://gco.iarc.who.int/media/globocan/factsheets/cancers/20-breast-fact-sheet.pdf

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/breast-cancer