Грип или инфлуенца је акутно, вирусно обољење респираторног система праћено фебрилношћу (повишеном температуром), главобољом, општом малаксалошћу, боловима у мишићима и зглобовима, гребањем у грлу и кашљем.

Грип изазива вирус инфлуенце. Позната су три типа инфлуенце: тип А, тип Б, тип Ц. Они спадају у врло променљиве вирусе и стално трпе неке промене, а резултат тих промена је нова варијанта вируса, која у популацији може да проузрокује епидемију. Тип А вируса, за разлику од осталих типова, распрострањен је и код људи и код животиња.

Осетљивост на грип је општа. То је обољење које се региструје у свим популацијама, без обзира на пол, узраст, климатске факторе, географски положај итд. Нарочито се шири у колективима као што су школе, вртићи, војска..

У пределима са умереном климом епидемије се углавном јављају у зимским месецима. У тропским пределима се јављају у кишној сезони, али се мање епидемије јављају у свим подручјима света.

Инфекција се шири директним контактом са инфицираном особом, удисањем ваздуха са ситним капљицама из болесникове околине. Могуће је и преко предмета, свеже контаминираним садржајем из носа или ждрела оболелог. Инфективни период код одраслих оболелих од грипа почиње један дан пре почетка симптома и траје до 5-ог дана болести. Код деце је овај период мало дужи и траје и до 10 дана.

Као мере превенције грипа препоручује се: проветравати и осунчавати простор у коме се борави, чување од сувишног замарања и излагања хладноћи, редовна исхрана богата витаминима уз топле напитке. Поред тога, веома је важно одржавање добре хигијене које обухвата редовно и темељно прање руку (не додиривати рукама очи, нос и уста, јер се вирус на тај начин најлакше и најчешће преноси) бацање употребљених папирних марамица после кијања или кашља и избегавање контакта са особама за које се зна да имају инфекцију. У случају оболевања потребно је остати код куће и не остваривати контакте са другим људима.

Као најделотворнија мера у борби против грипа препоручује се вакцинација.

Најбоље је вакцинисати се против грипа око месец дана пре него што се уобичајено појављује вирус грипа у циркулацији. Најоптималнији период када треба да се вакцинишемо је октобар, новембар и прва половина децембра.

У складу са Правилником о програму обавезне и препоручене имунизације становништва против одређених заразних болести, спроводи се обавезна имунизација лица у посебном ризику код трудница и свих лица старијих од 6 месеци живота са: хроничним поремећајима плућног система (укључујући астму), хроничним поремећајима кардиоваскуларног система(искључујући хипертензију), метаболичким поремећајима (укључујући шећерну болест, гојазност са БМИ> 40), бубрежном дисфункцијом, хемоглобинопатијом, хроничним неуролошким поремећајима, имуносупресијом (укључујући особе са ХИВ/АИДС, особе са функционалном или анатомском аспленијом), примаоца трансплантата. Према епидемиолошким индикацијама вакцинација се спроводи: код лица смештених и запослених у геронтолошким центрима; код деце, омладине и старих лица смештених у социјално-здравственим установама и код лица запослених у тим установама, као и код лица запослених у здравственим установама.

Путем вакцинације се у организам уносе веома мале количине ослабљених или умртвљених облика инфективног агенса. Унети вирус стимулише имуни систем организма да ствара антитела. Антитела су способна да препознају и ефикасно униште инфективне агенсе кад организам следећи пут буде у контакту са узрочником. За развој антитела потребе су две до три недеље.

У случају вакцина против грипа ради се о инактивисаној вакцини која не садржи живе вирусе и она помаже организму да створи имуни одговор и не може да изазове болест (грип). Састав вакцине против грипа сваке године одређује Светска Здравствена Организација на основу циркулишућих вируса.

Вакцинација против грипа спроводи се у циљу смањења оболевања и умирања, као и смањења преношења вируса грипа у породици, колективу и популацији.

ЗЗЈЗ Кикинда за територију Севернобанатског округа ове године је добио 8200 доза вакцине против сезонског грипа. У питању је четворовалентна вакцина VaxigripTetra произвођач је Sanofi Pasteur, која садржи један сој типа А Х1Н1, један сој типа А Х3Н2, један сој типа B (Victoria) и један сој типа B (Yamagata) вируса грипа. Вакцина је дистрибуирана свим Домовима здравља на територији округа.

Особе које желе да се вакцинишу потребно је да се јаве свом изабраном лекару.

Вакцина против грипа је најсигурнији и најбезбеднији вид индивидуалне и колективне заштите од грипа.